Inteligenca

 

Še vedno ne moremo odgovoriti na številna vprašanja o svojem pasjem ljubljenčku, še zlasti ne na tista, ki se nanašajo na naravo pasjega uma. Pogosto slišimo vprašanja in mnenja, kot recimo:

 

  • Ali psi razmišljajo ali so zgolj biološki stroji, ki se odzivajo na dogajanje okoli sebe?
  • Če psi res razmišljajo, ali se tega zavedajo na enak način kot ljudje?
  • Ali se psi spominjajo preteklih dogodkov in ali si predstavljajo, kaj se bo zgodilo v prihodnosti?
  • Ali psi razumejo človeško govorico?
  • Ali imajo psi sistem oz. sredstva za sporazumevanje z nami (ali vsaj z drugimi psi)?
  • Ali imajo psi čustva, na primer veselje in žalost, ali občutijo krivdo, zvestobo in zaščitništvo?
  • Ali se različne pasme razlikujejo po tem, čemur bi lahko rekli inteligenca?
  • Ali imajo psi osebnostne lastnosti, kakršne imamo ljudje?


Na voljo so nam pasje šole, kjer psa naučijo, da na ukaz pride, se usede, uleže in ostane na mestu. Nihče pa ne govori o tem, kako psi razmišljajo in se sporazumevajo, razen tega, da mahanje z repom pomeni pozitivno in renčanje negativno čustvo.

 

Sicer pa večinoma menimo, da pse razumemo in da vemo, kaj mislijo. Do takega mišljenja najpogosteje pridemo tako, da opazujemo pse in razberemo njihovo vedenje, kot nam ga predstavlja književnost in zabavna industrija. Tudi če ne beremo takšne literature, se lahko o tem, kako izredno inteligentni so psi, prepričamo v filmih, ki prikazujejo, kako pametno ravnajo psi.

 

Najpomembnejše področje, pri katerem knjige o pasmah zgrešijo, je opisovanje mentalnih sposobnosti različnih pasem psov. Dr. Coren pravi: ''Kolikor vem, je vsaj 90 odstotkov psov, ki so omenjeni v večini knjig o pasmah, opisanih kot »inteligentni«. Pri nekaterih pasmah je to celo vključeno v standarde, na podlagi katerih presojajo pse. Vendar se pogosto izkaže, da opisi posameznih pasem le-te pretirano hvalijo.''

 

Zato vas prijazno vabimo, da si utrgate nekaj vašega dragocenega časa in vstopite v Psi-in-muci-hiatrično svetovalnico, kjer boste o pasji inteligenci zagotovo našli veliko odgovorov na vaša vprašanja in slutnje.

 


|
Vse o inteligenci psov boste našli v knjigi Pasja inteligenca >>

 

Vir: Coren, S. (2010). PASJA INTELIGENCA. Vodnik skozi misli, čustva in notranje doživljanje naših pasjih družabnikov. Debora, Ljubljana.       © 2010, DEBORA

© 2010 PSI-in-MUCI-HIATRIČNA SVETOVALNICA | DEBORA
Avtorske pravice © 2010 PSI-in-MUCI-HIATRIČNA SVETOVALNICA. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public Licenco.