GovorČlovek premore veliko moč govora, vendar je večidel prazna in sle­parska. Živali imajo majhno, a kolikor je imajo, je uporabna in zanesljiva; majhna in zanesljiva reč pa je boljša od velike, a lažnive.

Leonardo da Vinci (Beležnica, okrog leta 1500)

 

 

 

Če razumemo, kako se sporazumevajo psi, potem nam bo veliko lažje vedeti, kaj čutijo, kaj mislijo in kaj nameravajo. Več imamo tudi možnosti, da jim dopovemo, kaj bi radi od njih, in da nadzorujemo njihovo vedenje. To ne pomeni, da se lahko z njimi spuščamo v globokoumna razpravljanja o naravoslovju, etiki ali vsaj o najnovejših hollywoodskih filmih. Po drugi strani pa strokovnjaki (eden prvih, svetovno znani pasji psiholog, dr. Stanley Coren) ugotav­ljajo, da so njihova pomenkovanja s psi pogosto bolj bogata in bolj zamotana od tistih, ki jih imajo z dveletnimi, triletnimi otroki. Kdor "govori po pasje", tudi laže prepreči, da bi prihajalo do že znanih nesporazumov med ljudmi in psi.

 

Po mnenju dr. Corena obstaja velika mera podobnosti med pasjimi in človeškimi sporazumevalnimi vzorci. ''Zdaj, po mnogih letih raziskav in štu­dija,'' pravi, ''se mi zdi, da začenjam razumevati jezik svojih pasjih prijateljev. Kot psiholog se zdaj tudi zavedam, kakšen učinek ima razumevanje pasjih spo­ročil na odnos med psom in človekom.''

Narobe si je mogoče tolmačiti mnoga običajna pasja sporočila.

 

Enako kot se ljudje lahko naučijo tolmačiti psiščino, ne more biti dvoma, da se lahko s psi tudi pogovarjajo, če se odločijo govoriti po pasje.

 

Naša zmožnost, da uspešno in zadovoljno živimo s kakim psom, je v veliki meri odvisna od tega, koliko znamo razbirati pasji jezik. Če znate govoriti "pesvahili", potem si boste znali raztolmačiti, kaj vam skuša pes povedati, obenem pa mu boste sami dajali le nedvoumne signale, kakršne zna pes brati. Velik del psiščine je kodiran v njegovih genih in ni na voljo za učenje kot človeščina. Pes se lahko nauči razumeti kar lep kos člo­veške govorice – in zato je sporazumevanje med vrstama še toliko lažje.

A preden začnemo razpravljati o tem, kako bi se lahko pomenkovali z našimi pasjimi prijatelji, bo prav, če se nekoliko poučimo o naravi jezika kot tak­šnega.

 

 

| Vse o govoru psov boste našli v knjigi Govorite po pasje? >>

 

Vir: Coren, S. (2001). GOVORITE PO PASJE? Umetnost sporazumevanja med človekom in psom. Debora, Ljubljana.       © 2001, DEBORA

© 2010 PSI-in-MUCI-HIATRIČNA SVETOVALNICA | DEBORA
Avtorske pravice © 2010 PSI-in-MUCI-HIATRIČNA SVETOVALNICA. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public Licenco.