Anoreksija (izguba teka) pri mačkah

Obstaja nekaj resnih znakov (simptomov), ki jih pri mačkah ne bi smeli nikoli prezreti. Znak opredeljujemo kot ''vsako težavo, ki lahko nakazuje neko osnovno bolezen''.

 

Eden od takih znakov, ki jih ne smemo nikoli prezreti, je neješčost ali izguba teka (apetita).

 

Anoreksija je stanje, ko mačka izgubi tek, ne želi ali ne more jesti. Za to stanje so številni vzroki. Pogosto je neješčnost prvi znak bolezni. Če takšno stanje traja več kot 24 ur, ima lahko ne glede na vzrok, za zdravje mačke resne posledice. Še posebno mladički, mlajši od 6 mesecev, so zelo dovzetni za težave, ki jih povzroča izguba teka. To je najpogosteje eden prvih znakov bolezni pri mačkah.

Tek (apetit) je psihološkega izvora in je odvisen od spomina in asociacij. Nasprotje teka je lakota, ki pa je psihološko spodbujena zaradi potrebe organizma po hrani.

 

Vzroki za pojav anoreksije pri mačkah so številni. Izguba teka je prva napoved bolezni. Bolezni prebavnega sistema, ledvic, krvi, oči, ust, nosu, grla, kože, možganov in številnih drugih organov lahko povzročijo izgubo teka (apetita). Tudi bolečine, nastale zaradi različnih vzrokov, lahko vplivajo na to, da mačka postane manj ješča.

© 2010 PSI-in-MUCI-HIATRIČNA SVETOVALNICA | DEBORA
Avtorske pravice © 2010 PSI-in-MUCI-HIATRIČNA SVETOVALNICA. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public Licenco.